Kraków w tym roku cieszy się tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Z tej okazji w wybranych restauracjach Goście mogą kosztować potraw z dodatkowych kart – Krakowskiego Menu Stołecznego. W naszej restauracji wkrótce wprowadzimy nowe dania, już teraz warto zaplanować wizytę w Koglu!
Szefowie kuchni w restauracjach biorących udział w programie mieli za zadanie stworzenie karty inspirowanej historią i dziedzictwem Krakowa oraz produktami regionalnymi. Oto efekt tego wyzwania w wykonaniu szefa kuchni Kogla Mogla – Dawida Balany:
- Deska specjałów Kogla Mogla (smalec z gęsi, wędzona pierś z kaczki, kiełbasa wiejska, pasztet z gęsiej wątróbki), ogórek kiszony faszerowany kiszoną kapustą, majonez lubczykowy, piklowana szalotka, ziarno gorczycy 39 zł
- Chłodnik z buraka, jajo przepiórcze, ogórek konserwowy, rzodkiewka, oliwa koperkowa 21 zł
- Biodrówka wieprzowa, kasztan, cebula, gołąbek z kaszą gryczaną, sos truflowy 57 zł
- Mus pistacjowy, biała czekolada, sorbet malinowy, sos malinowy 26 zł
Więcej o programie Krakowskie Menu Stołeczne można przeczytać tutaj.